Bračno savjetovalište

Prva godina braka

Za neke je prva godina braka najteža, dok drugi ne vide nikakvu razliku između veze i braka. Supružnici koji nisu prije živjeli zajedno navikavaju se na zajednički život i upoznaju svoje životne navike.

Kada par počinje živjeti zajedno upoznaju svoje loše i dobre navike, svoje mane i vrline. Nekima se to svidi, dok drugi jednostavno teško prihvataju navike svog supružnika pa dolazi do svađa i nesuglasica. To je normalno. Veza je drukčija od braka. U braku s nekim živite, dijelite kućanstvo, dobro i loše, uspone i padove, prihvatate supružnika u cijelosti s obzirom na sve njegove običaje, navike… To je brak. Brak je prihvatanje drugoga. Možda ni vi niste savršeni svom partneru i prije negoli želite promijeniti njega, mijenjajte sebe.

Brak nije lagan, u njega trebate ulagati, davati sebe i uvijek ponovo davati šanse za bolje sutra. Ne odustajte od njega zbog prve svađe, prve loše navike. Svi smo različiti i kao takvi moramo se prihvatati, jer možda upravo neke vaše životne navike smetaju vašem partneru pa ih je iz ljubavi prema vama prihvatio.


PROČITAJTE JOŠ: Pravila koja morate da prekršite na početku braka


U trenucima kada vam je teško i osjećate se neshvatljivo, a svađe između vas i supružnika se nizaju jedna za drugom, prvo što morate napraviti je smiriti se. Duboko udahnute, sjetite se zbog čega ste stupili u brak, sjetite se svih lijepih zajedničkih trenutaka i ljubavi koja vas je spojila. Sjednite sa svojim supružnikom i recite mu što vas muči. Inzistirajte na komunikaciji, jer ona je zaista najvažnija. Recite mu sve što vam je na srcu i dobro i loše, budite iskreni, recite mu sve osjećaje, a ako vas je povrijedio recite mu i to.

Ako vas muči neurednost kod supružnika, imajte strpljenja. To se ne rješava preko noći. Potrebno je mnogo truda i svađa da bi onaj drugi shvatio da radi nešto loše. Objasnite svom supružniku da vas to ljuti i da sada živi u suživotu s drugom osobom, da nije sam. Morate zajedno ispravljati svoje loše navike i pogreške i međusobno se nadopunjavati. Samo tako možete uspjeti.

Pristajanje na kompromis i dobra komunikacija su najbitniji temelj dobrog braka. Vas dvoje ste oboje ravnopravni i sve odluke, od sitnica do velikih stvari, morate donositi zajedno. Puno razgovarajte, povjeravajte se jedan drugome. Nemojte dopustiti da vas svađe udalje i da izgubite bliskost.

Većina parova se puno svađa oko financija. Sve poteškoće koje imate, a vezane su uz financije morate zajedno riješiti i dogovoriti se. Svađe neće riješiti probleme, već će učiniti upravo ono suprotno, da se udaljite jedan od drugoga.

Nemojte zaboraviti na vaše zajedničko vrijeme. Izađite zajedno, idite u kino, na večeru, organizujte večeru samo za vas dvoje, unesite malo romantike i nježnosti u vaš brak. Ne smijete zaboraviti na intimnost. Seks je bitan u braku.

Mnogi parovi se zapuste ulaskom u brak, dobiju višak kilograma, manje se sređuju. Nemojte sebi to dopustiti. Uvijek budite dotjerani, ako ne zbog partnera, zbog sebe. Puno bolje ćete se osjećati.

Brak je težak, a prva godina je kažu najteža, jer se partneri dubinski upoznaju kroz životne navike. Neka vam to bude izazov i nešto što će ojačati vašu ljubav. Sjetite se ljubavi koja vas je spojila, budite hrabri i ustrajni. Ako je prava ljubav ona će nadvladati sve prepreke. I nemojte odustajati jer to rade oni koji ne vjeruju u ljubav.

Tagovi