Bračno savjetovalište

Savjeti za dobro ponašanje u braku

I u braku je svakako važno dobro ponašanje, a to je opet rezultat dobrog odgoja. Neprestano savjetujemo žene kako se valja ponašati da bi usrećili muškarca; treba jednom i muškarcima reći: Želite li se u braku dobro ponašati, da brak bude sretan ili barem uspješan, nemojte kritikovati kućanske sposobnosti svoje žene, odnosno uspoređivati ih sa sposobnostima svoje majke, sestre ili koje njene prijateljice.

Naprotiv, pohvalite njeno kućanstvo (ako i nije tako) jer će ta mala laž doprinijeti vašem zadovoljstvu i stimulirati vašu ženu.

Ne zaboravite na rođendan, naročito, na godišnjicu braka donijeti cvijeća ili kakav poklon: razveselite je nekom neočekivanom pažnjom; rasteretite ženu u kućnim poslovima; pohvalite neku haljinu i frizuru ili slično; barem pola svog slobodnog vremena provedite u svojoj kući sa ženom i porodicom. Budite dobar otac. Ako žena ne zarađuje sama, dajte joj, osim novca za kućanstvo, izvjesnu sumu koju može upotrijebiti po svojoj volji. Ne budite škrti, jer to je upropastilo mnoge brakove.

Ne mučite ženu bezrazložnom ljubomorom, a ako imate razlog, pokušajte to riješiti iskrenim i prijateljskim razgovorom. Budite njegovan i obrijan i kad ste kod kuće. Žena treba da učini sve da dom bude privlačan i ugodan. Ako vaš muž voli dobro pojesti, kuhajte ono što voli. Imajte razumijevanja za poslove svoga muža. Pokažite živ interes kada vam o njima govori. Imajte smisla za njegove razonode, npr. lov, sport, utakmice, sastanke s prijateljima itd. Hrabro podnesite neimaštinu u novcu ne predbacujte mu ako je manje uspio nego drugi. Kad niste u pravu, priznajte to (vrijedi i za muškarce) Budite uvijek ljubazni s njegovom majkom, ocem i porodicom i uopšte. Izgladite odmah sitne, pa i krupne nesporazume. Budite uvijek uredni, njegovani i prijazni.

Na svakoga čovjeka bolje utječe prijaznost i lijep način nego sve pouke i prijetnje. Ne budite čangrizavi. Cijenite čovjeka s kojim vežete svoj život. Ako ga ne možete cijeniti, bolje da ga ostavite. Nastojte u kući stvoriti dobro raspoloženje. Ako ste sami dobro raspoloženi, prenijet ćete to i na svoju porodicu, i vaš će se muž s radošću vraćati kući s posla.

Tagovi