Planiranje vjenčanja

Vodič za mladu: Kako odabrati vjenčanicu

Pomisao na kupovinu vjenčanice vjerovatno vas ispunjava radošću ali i panikom. Ipak je to, nakon mladoženje, najvažniji dio vjenčanja za buduću mladu. Razloga za brigu nema, pogotovo pripremite li se na vrijeme i pročitate nekoliko savjeta da to iskustvo bude što ugodnije i manje stresno.

Prije kupovine:

Istražite

Vjerovatno to radite upravo sada. Prije nego krenete u kupovinu, pa i razgledanje haljina i materijala, provedite malo vremena na internetu, pogledajte šta je u trendu, šta bi odgovaralo vašoj figuri, stilu, temi vjenčanja… Napravite folder i sakupite na jedno mjesto sve što vam se čini lijepim i zanimljivim. Kasnije ćete suzite izbor.

Analizirajte svoju figuru

Razmislite o tome u kojim krojevima i materijalima se osjećate najugodnije i najljepše, šta na svojoj figuri želite istaći, a šta, eventualno, prikriti. I tu vam može pomoći internet, ali i konsultacije s dobrom krojačicom ili prodavačicom. Nemojte se ustručavati čak i da probate neki model koji ranije niste nosili, možda vam baš on savršeno stoji za tu svečanu priliku.

Odredite budžet prije nego počnete s kupovinom

Dobro je da znate koliko novca možete potrošiti na haljinu, što vam može olakšati ili suziti izbor između kupovine, iznajmljivanja ili šivanja vjenčanice, odabira materijala, asesoara i svega ostalog. Kada odredite koliko novca možete odvojiti za haljinu, istražite kako se kreću cijene i tek onda se zaputite u kupovinu.

Počnite s kupovinom na vrijeme

Nemojte čekati da se vjenčanje približi toliko da vas uhvati panika i navede da, u strahu da nećete stići, kupite nešto čime niste potpuno oduševljeni. Nikada nije prerano da počnete razgledati i istraživati, što ne znači da trebate i obaviti kupovinu, samo pripremiti teren.

Kada krenete u kupovinu:

Dotjerajte se

I sama kupovina, isprobavanje i razgledanje biće efikasniji ako se prikladno obučete i našminkate. Pod tim mislimo da se obučete udobno, ali malo dotjerate kosu i frizuru, kako biste stekli nešto kompletniji dojam kako će haljina izgledati uz stajling koji ćete imati na dan vjenčanja.

Nemojte obići previše butika odjednom

Niti isprobati previše haljina u jednom danu. Obilaske rasporedite na više dana, tako da imate vremena razmisliti o onome što ste vidjeli i isprobali. Takođe, ako ste obavili “pripremu” i suzili izbor modela, materijala, raspon cijena i ostale detalje, imat ćete manje “posla” u ovom dijelu potrage, odnosno nećete trošiti vrijeme na isprobavanje nečega što unaprijed znate da ne želite nositi.

Vodite računa o lokaciji i ambijentu

Poželjno bi bilo i da ste već odabrali lokal ili barem suzili izbor te odredili temu vjenčanja. Određeni modeli bolje “pašu” vjenčanjima na otvorenom, drugi hotelskim svadbama i slično. Uz to, vjerovatno znate koliko ćete se kretati, mijenjati lokaciju, plesati… Sve to uzmite u obzir i pri izboru haljine.

Zabavite se i uživajte!

Mada se, u želji da sve bude savršeno, lako prepustiti stresu, pokušajte to izbjeći i kupovini pristupiti opušteno te uživati u svakom trenutku. Ako se budete pridržavali ovih savjeta i počnete na vrijeme i uz obavljene “pripreme”, nema razloga da kupovina vjenčanice ne bude ugodno iskustvo.